Nu exista nici-un produs in cos
Stresul ne afectează capacitatea de a menține o greutate sănătoasă și poate îfi un obstacol major pentru pierderea în greutate. Motivele principale pot fi nivelul crescut de cortizol, recunoscut ca hormonul stresului, a unui regim de viață nesănătos indus în general de stres sau al unei combinații dintre cele două. Conform studiilor există o legatură strânsă intre pierderea în greutate și stres.
Sistemul de autoapărare cu care este înzestrat corpul uman reacționează imediat când nivelul de stres crește, hormonii de stres eliberați de creier maximizeze șansele de supraviețuire în caz de pericol, iar acest lucru constă în producerea hormonilor de stres: adrenalina, norepinefrina sau cortizol.
Adrenalina este secretată de glandele suprarenale și este răspunzătoare pentru reacțiile noastre imediate în situațiile de stres puternic. Ea mărește ritmul cardiac, crește tensiunea arterială și nivelul de energie.
Cortizolul, de cealaltă parte, nu este eliberat imediat de către glande, ci necesită câteva minute până intervine. Acesta are rolul de a menține echilibrul proceselor corpului în situațiile complicate și de a le reduce pe acelea care nu sunt necesare în momentul respectiv, precum digestia sau creșterea sistemul imunitar, cu scopul de a aloca resursele de energie sistemelor care au nevoie imediată de ea. De asemenea, cortizolul poate adapta starea de dispoziție, nivelul de motivație sau de teamă al unei persoane.
În momentele de stres mare , glandele suprarenale eliberează adrenalină și cortizol , fiind eliberată în sânge sursa primară de energie, glucoza. Acest proces are loc pentru a oferi corpului energia de care este nevoie pentru a supraviețui în situații sau cazuri extreme.
“Ziua în care vei fi responsabil şi nu vei mai găsi scuze, aceea este ziua startului şi care te va purta către succes.”– O.J.Simpson
Când corpul simte că pericolul a trecut sau că s-a diminuat, nivelul de adrenalină din corp scade, odată cu nivelul de glucoză din sânge. Corpul simte scăderea nivelului de glucoză din sânge și intră în joc cortizolul pentru a reface rezerva de energie.
Deoarece zahărul îi oferă corpului energia rapidă de care crede că are nevoie, fiind un carbohidrat cu indice glicemic mare și cu eliberare rapida, este adesea primul lucru la care apelăm atunci când suntem stresați și astfel începe efectul invers al pierderii în greutate.
Scrieti un comentariu